Francuska kuchnia. Kursy języka francuskiego w Nicei połączone z gotowaniem i nie tylko :)

1 06 2012

Z zasobów kuchni francuskiej czerpią najlepsi kucharze świata. Od zarania dziejów europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy a przede wszystkim mistrzów kuchni, by zaspokoić podniebienia królów. Poza specjalnymi potrawami kuchnia francuska oferuje nam również proste jak i smaczne dania (można ich skosztować np. w zajazdach bądź oberżach, które serwują specjalności danego regionu).

Podczas nauki francuskiego we Francji będziecie mieli okazję zwiedzić ten piękny kraj, zapoznać się z jego kulturą, obyczajami a także specjałami kuchni francuskiej 🙂 (być może część z Was po ukończonych kursach języka francuskiego wybierze naukę gotowania hehe) . Francja nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Teraźniejsza francuska kuchnia powstała bowiem w wyniku pracy najlepszych kucharzy, którzy latami doskonalili swój kunszt w tej dziedzinie.haute-cuisine. Kuchnia wysoka. Dla smakoszy i wybrednych :) Francja jest ojczyzną mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w kartach historii kuchni światowej – wymienić należy tutaj chociażby twórców kuchni wysokiej  „haute cuisine” : zaczynając od La Varenne’a, który w XVII wieku wprowadził modyfikacje i modernizację tradycyjnej ciężkiej kuchni, a zakańczając młodszych następcach tego pana, takich jak: Escoffier, Bocuse, Careme – ci Panowie francuską sztukę kulinarną  doprowadzili na wyżyny. Haute cuisine po dziś serwowana jest w wykwintnych (co za tym iddzie nie za  tanich) restauracjach jak i hotelach. Nowe czasy zmusiły jednak kuchnię wysoką (fajnie to brzmi, prawda 🙂 ? ) do zmiany swego interfejsu na bardziej przystępny dla zwykłych smiertelników, jakkolwiek nadal miał on być bogaty oraz precyzyjny pod względem formy i smaku oraz dość kosztowny.

Gdy nadszedł XX pojawili się zwolennicy prostoty w kuchni francuskiej, którzy byli znudzeni kuchnią bogatą i wysublimowaną (moze stwierdzili, że co za dużo to nie zdrowo…).  Zwolennicy prostoty stwierdzili, że warto spróbować postawić  na dania smaczne, zdrowsze i przede wszytskim łatwiejsze w przygotowaniu, lecz równie eleganckie.nouvelle cuisine. Zjawiskowe, prawda... hehe :) To właśnie dzięki tej przemianie w roku 1960 we Francji powstał nowy nurt kuchni zwany „nouvelle cuisine” (myslę, że tych określeń będziecie się uczyc na kursach francuskiego) który nie dość że prężnie się rozwija to jeszcze dodatkowo  przyćmiewa delikatnie swą poprzedniczkę – haute cuisine – którą, poza wystawnymi (drogimi) i eleganckimi restauracjami możemy juz tylko spotkać na kulinarnych konkursach dla profesjonalistów.

To właśnie dzięki Francuzom – którzy potrafią zareklamować swój kraj oraz jego dobra i przede wszystkim chcą to robić – kuchnia francuska znana jest na całym świecie. Tak tak, w dzisiejszych czasach nawet najmniej obeznani z kuchnią francuską są w stanie wymienić najbardziej popularne potrawy francuskie które chociażby spożywa się w Polsce, miedzy innymi: tarta, zupa cebulowa czy chociażby rozsławiona bagietka ( można także dodać bardziej wymyślne dania, które mają za zadanie zaspokoić podniebienia i żołądki smakoszy, np:  żabie udka, confit z kaczki, ślimaki w róznorakiej postaci postaciami oraz rewelacyjny deser crème brûlée)crème brûlée. Przypalony krem. Specjalny francuski deser. . Także dzięki panującej w XVII oraz  XVIII wieku w Europie „mody-na-to-co-francuskie” mnóstwo potraw jak i dodatków tej wysublimowanej kuchni na stałe wpisało się do kuchni wielu narodów – można podać tu za przykład  musztardę, majonez, wszelkiego rodzaju buliony, suflety, omlety, sos beszamelowy czy chociażby  sos vinaigrette. Dania te jak i produkty codziennego użytku są tak popularne, że nawet nie wiemy (a czy się chociaż zastanawialismy), iż pochodzą one z Francji.

Podczas pobytu we Francji, w Nicei, w trakcie kursu języka francuskiego połączonego z kuchnią francuską dowiecie się oraz poznacie na własnej skórze, że kuchnia francuska jest przeznaczona nie tylko dla wyspecjalizowanych i obytych w gotowaniu  kucharzy – jest to także kuchnia nowości, pomysłów kulinarnych, smaków niewyszukanych (prostych) oraz świeżych. Kuchnia francuska dużo czerpie z kuchni regionalnej zwykłych ludzi, którzy zamieszkują tutejsze zróżnicowane i bogate w rozmaite specjały, regiony – aktualnie Francja posiada 22 regiony administracyjne i każdy z nich ma swoje oryginalnie sprawdzone sposoby oraz tajemnicze receptury dzięki którym udaje im się przyciągnąć smakoszy i miłośników kuchni francuskiej.

Dodatkowy wpływ na zawartość składników kuchni francuskiej wpływa położenie Francji. Bliskość oceanu, mórz oraz spora ilość rzek dostarczają ryb i owoców morza a także pozwala na korzystanie z dóbr natury.  Górzyste tereny Francji pozwalają na wypas owiec i kóz, a ogromna ilość nasłonecznionych stoków pozwala na uprawę winorośli, a co za tym idzie, Panowie i Panie,  produkcję jednych z najlepszych win na świecie 🙂 .

Francja posiada umiarkowany klimat, jednak zauważalne są wpływy aż czterech stref klimatycznych, dzięki czemu możemy zróżnicować uprawy zwłaszcza warzyw oraz owoców:

– na północy i wschodzie kraju panuje klimat kontynentalny; zimy są  ostre a lato ciepłe

– od zachodu znajduje się pod wpływem strefy oceanicznej

– centrum kraju:  strefy klimatyczne  mieszają się ze sobą (dzięki temu mniej niz na północy dokucza tutaj mieszkańcom zima)

– południe Francji to istny słoneczny raj, który został przejęty przez klimat śródziemnomorski 🙂 to naprawdę prawdziwy raj 🙂

Reklamy

Działania

Informacja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s




%d blogerów lubi to: